IPO-VM i Polen 2008
för Boxer !

Det är på Team-Stockholms initiativ som vi har äran att för första gången i Sveriges historia
kunna skicka ekipage till att delta i IPO-VM för Boxer !

Från oss/Team-Stockholm tävlande Stefan Holgersson och Archie (Jipotimas Tiberius) i IPO3 och från Hälsingborg, Karin Johansson med Queensie's Ypius i IPO1, lagledare var Anna Persson. Naturligtvis var jag och Kristoffer på plats och hejade, samt ytterligare några närstående.

Målet för de svenska deltagarna var att närvara, se och lära, då vare sig Karin eller Stefan har någon längre tävlingskarriär bakom sig. Mitt mål för Stefan var att komma bland de 10 bästa av 20 deltagare, allt över detta skull vara grädde på moset.

Eftersom det endast var 32 deltagare så var det gott om tid på inträningen för varje ekipage, hela 12 min per hund mot normala 5 min på FCI VM. Våra ekipage planerade väl vad dom skulle göra och gick sedan in och levererade enligt plan. Tyvärr bjöd inte övriga länder på samma positiva metoder som våra förare gjorde, utan gent emot regelverket använde över 75% stackel eller strypsnara under inträningen. Det övertrampet har jag aldrig någonsin upplevt tidigare och jag har varit på många VM.

Övervägande delen av hundarna våndades för att apportera och hoppa över hindren, då dom visste att det skulle göra ont. Eldressyr är ju mycket vanligt och något man inte hycklar om. Det fanns även förare som hade elhalsbandet på straxt före det att dom skulle in på tävlingsplanen.

Senare på kvällen var det lottning och Stefan fick ett sent nummer (27) vilket inte skulle gynna oss om det blev värmebölja, att start tidigt på morgonen är alltid att föredra. Karin hade turen med sig och fick nr.2

Kommande dag startade med lydnad och skydd för IPO1 och IPO2 hundarna och där samtliga IPO1 hundar hade en bedrövligt dålig lydnad. Skyddet var inte mycket bättre, endast två hundar var väl genomarbetade och där var "Pius" helt klart den som övertygade.

En eloge till Karins figurant Björn Jönsson.

För IPO3 hundarna var det spår och markerna var som i himmelriket, kort grönt gräs. Här var det också ordning och reda på funktionärerna, som mätte spårlinor, lottade om i spårgruppen, samt följde med ekipaget fram till spåret.

Redan på väg ut till spåret såg vi att Archie var taggad, för då är "skorpionsvansen" på. Han var så spårsugen att han endast stannade till vid första föremålet, spårade vidare och förlorade 7p. Likaså i första vinkeln var han ute lite, för att snabbt återgå till spårkärnan.

För övrigt var det ett fint spår och slutresultatet blev 91p.

Efter första tävlingsdagen var vi nöjda och kommande dag skull Karin spåra tidigt på morgonen och Stefan köra lydnad och skydd vid två tiden.

För oss övriga var det viktigt att se skyddet på alla IPO3 hundarna för att kunna avgöra hur vi ligger till utbildningsmässigt mot övriga länder. Likaså om det fanns någon kraftig kaliber av Bruksboxer i Europa.

Straxt före lunch kom besked från Karin att hon hade 98p på spåret och var ohotad till segern. Vi skrek, skrattade och grät, vi hade en
Världsmästare i IPO1 från Sverige,
Karin Johansson med Queensie's Ypius "Piiius" på 257p

Detta triggade naturligtvis Stefan ännu mera som låg hemma på hotellrummet och laddade. Vi hade konstaterat att om dom bara presterade för vad dom kan, så skulle Stefan och Archie placera sig riktigt bra. Av alla de vi sett tills dess var det bara finskan Annakaisa Loiri med Skybridge Eddie van Halen som var i en klass för sig med 97p på lydnaden och 93p på skyddet, till det hade hon 95p med sig från gårdagens spår, totalt 285p. Vilket också skulle visa sig räcka till en seger.

Världsmästare i IPO3 från Finland,
Annakaisa Loiri med Skybridge Eddie van Halen 285p.

Efter lunchuppehållet var det äntligen Stefans och Archies tur att gå sin lydnad och den var jättesnygg!!!

Perfekta grundpositioner

och "skorpionsvansen" på.

Fina apporteringar

Dom gick ut och levererade till max och gör sitt lydnadsprogram näst intill perfekt 93p, vilket är otroligt starkt på deras första VM.

Nu återstod "bara" skyddet och visserligen kan allt hända men jag var lugn inför det. Archie är väl genomarbetad och har alltid klockrena släppanden. Nu gällde det bara att ladda på honom tillräckligt mycket, så han skulle vara högt i drift men ändå lydig.

Ronderingarna gick som på räls!

Anskällningen kunde varit bättre

men fasttagandet var kraftfullt och övriga betten var bra!

En ny erfarenhet för Archie var att modprovet gjordes av en högerärmsfigurant något som inte bekymrade honom

Skyddet var rent och snyggt och med en dålig ryggtransport blev det ändå 86p och totalt 270p! Det skulle räcka till en 4:e plats.

Så Grattis Stefan och Archie till att vara en av Världens främsta IPO3 ekipage!

Vi är naturligtvis mycket nöjda med vårt första deltagande i ATIBOX och där domarna och figuranterna gjorde ett bra och rättvist arbete.

Smolket i glädjebägare hade vi med oss hemifrån, där flera från Boxerklubben centralt ifrågasatte våra tävlandens berättigande till att delta i detta VM. Därtill lämnades det inte en krona i bidrag, utan dom tävlande  har själva fått betala allt från anmälningsavgift till boende och resor.

VM-kläderna, jacka, fleectröja, keps och 4 T-shirt till varje tävlande och supporterskaran, totalt 9 personer betalades av Team-Stockholm.

KIA
Team-Leader