VM för Belgiska Vallhundar 2008

Ännu ett år har arrangörerna svikit dom tävlande. När tävlingens hemsida kom ut skulle tävlingarna ske centralt i huvudstaden Ljubljana, något som skulle göra att sporten syntes och kunde få publicitet. Alla bokade naturligtvis sitt boende därefter, men någon månad före flyttades dom till en liten håla dit endast närmst sörjande hittade fram. Inte en skylt så långt ögat nådde om att det var VM. Mycket annat var också under all kritik vilket gör, att jag tycker att svenska AfBV måste tillskriva FMBB central och påpeka bristerna och att ekonomisk vinning inte får gå före genuina tävlingar med bra arrangemang.


Alvar bevakar

Men det fanns ändå saker som överväger bristerna, i år hade man styrt upp med mycket bra figuranter efter förra årets figurantfadäser där flera hundar skadades och däribland flera svårt.


Alvar satsar frimodigt i sina angrepp

Årets killar gjorde ett superbra arbete och var 100% lika för alla. En helt beundransvärd insats av dom från 08,00 på morgonen till 20,00 på kvällen.

 
Lilla Alvar hänger i  och gör ett jättefint jobb

Skyddsdomaren var också säker på sin roll och favoriserade inte någon kändis utan alla dömdes strikt efter regelverket. Jag såg faktiskt alla hundars skyddsarbete.


Här överlämnar Alvar och Björkman "busen" till den franske domaren.


Björkman och Alvar ser ganska nöjda ut med sin debut!

Lydnadsdomare var också en klippa då han på Team Ledarmötet förklarade att han skull premiera arbetsglada hundar.


Hoppglad Alvar

Det kändes bra att det skulle kosta dom minuspoäng, som kuvat sina hundar. Jag upplevde att också han var rättvis då jag såg ca 80 hundars lydnad av 92.

Alvars lydnaden var riktigt bra!

Spårdomare var en helt annan historia, han hade egna regler som inte finns i regelstadgarna. Detta genererade i att endast de ekipage som kunde bete sig enligt hans krav fick bra poäng. Därtill var hans bedömning ojämn enligt erfarna bedömare som var ute och tittade på spåren. Värsta fadäsen var väl att han lät japanskan släppa på hunden 2 gånger extra på spåret utan att bryta.

 
Här har vi det svenska IPO-landslaget: Katri Kyntaja med Karma de la Montagne Unique, Stefan Björkman med Bröderna Raskenstams Alvar
lagledare Torbjörn Södervall, Patrik Karlsson och Completts Viggi (Vessla), Nicklas Björkblom med Nosferatu av Nangijala
 

Våra svenska deltagare gjorde vad de kunde och hade väl inte riktigt turen på sin sida. Hundar är ju inga robotar och allt som inte skall ske på ett VM, kan ändå hända. Därtill var väl inte alla förberedda till fullo inför en så stor tävling.

Vårt ekipage Stefan Björkman med Alvar hade lite otur med spåret, av naturliga skäl är inte allt befäst och intränat då dom började träna IPO sept.2007, men det fanns också superfina delar i både lydnaden och skyddet. I skyddet hade Alvar kanonsläppanden och gjorde ett urhäftigt modprov till publikens ovationer, likaså var lydnaden jättefin. Allt detta kommer du att kunna se på www.ipo.nu och video, plus övriga 91 hundars skydd.

 

För att vara deras första VM och med 8 månader träning och endast 4 tävlingar i ryggen så gjorde dom en suverän tävling. Nu är det bara att ladda inför nästa år!                

KIA