Team Stockholm var i Norge på IPO – Läger

 

IPO-VärldsMästaren Ismaël De Vos var i Norge under fyra dagar och föreläste om grundinlärning av alla IPO-momenten. Hans inlärningsmetod är att ge "förstärkning" i precis rätt ögonblick av en viss handling hunden gör. "Klickern" man använder är bara ett redskap för att göra hunden uppmärksam på att "nu gjorde jag rätt” och då får jag belöning (t.ex. godis, boll).

Trots mina förutfattade tankar om klickers ville jag i alla fall åka dit, en IPO-VärldsMästaren och Belgisk Mästare som vunnit över schäfrar, mallar och till råga på allt med en Rottis måste ju ha någonting att komma med.

Här är meriterna som Ismaël De Vos har tagit med sin nuvarande hund Tyson:

- 1997 Klubsieger Zuchtshow: U (exellent)
- 1998 Belgium champ FCI all races
- 1998 Belgium champ Belgian rottweilerclub
- 1999 worldchamp with the Belgium team FCI Austria
- special rottweilershow 2000: 1 excellent CAC
- 2000 Belgium champ Belgian rottweilerclub
- first place worldchampionship rottweilers IFR 2000 Belgium
Ismaël har också gått figurant vid många stora tävlingar.

Det skulle snart visa sig att Ismaël hade en total kontroll på sin turboladdade hund utan att höja rösten det minsta, Tyson låg i högsta tänkbara drift men var manövreringsbar som om han styrdes med en joystick. Imponerande !

Ismaël berättade att han hade använt klicker vid all inlärning. När hunden kunde momentet ersatte han den med tävlingskommandot.  Han ansåg att klickern i samspråk med hunden gav lugnande signaler och framför allt var det en rättvisare och humanare väg i inlärningen. Att det också bygger upp en positiv vänskap baserad på ömsesidig respekt, tillit och förståelse mellan hund och förare behövde vi aldrig ifrågasätta.   

Flera av hundarna som var med hade olika ”lik i lasten”, vi fick se hundar som var körda på aggressivitet, var stressade, skyddsfixerade men som han rättade till enbart med klickersträning. Så otroligt enkelt som han fick hundarna att förstå, att om dom inte gör rätt händer ingenting. 

Ismaël berättade att med klickers vid inlärning gäller det att ha tålamod och låta det ta lite tid i början, när momentet väl sitter där, är resultatet värt allt arbete, det sitter till 100% ! En annan fördel är att du aldrig kommer i konflikt med din hund. Allt flera har insett att den metoden leder till framgång.

Stackel och el tillhör forntida redskap men naturligtvis finns det även i Belgien mindre begåvade som fortfarande använder dessa trots att det är förbjudet. Att använda klickers är väl inte lika häftigt, för det krävs det en homogen förare.

Ismaël De Vos och hans Tyson är verkligen fina ambassadörer för IPO-sporten ! 

och naturligtvis har även jag insett att det finns många fördelar med klickers. Det gäller att kunna plocka russinen ur kakan och inse att man alltid kan lära sig något nytt.

Kia

Team Stockholm

Tillbaka