Malin och Rambo


Världs Mästerskapen

för Belgiska vallhundar

i De Haan, Belgien

I helgen gick WM för belgiska vallhundar i IPO, där Malin Bergstrand och Daneskjold Rambo representerade Sverige. Det var naturligtvis en otroligt häftig upplevelse för dom båda, men även för oss runt omkring som följde med som supporterskara.

 

Redan innan vi åkte ut på spåren gick det rykten om att spåren inte var likvärdiga. Ett kvar som åligger ett WM, för att alla skall ha samma förutsättningar. Det skulle var allt från knähögt gräs, där hunden inte en syntes, till jord och kort glest gräs, vilket det också var.
I Malins grupp om sex tävlande hade fem knähögt gräs och tyvärr blev Malins lott att hamna i en beteshage full med ”Koblaja”. Resultatet blev därefter, dom som följde spårfåran i 60 cm högt gräs ”spårade” naturligtvis inte ur och domaren kunde inte se något av hundens arbete, poängen hamnade mellan 96-100 beroende på hur hunden markerade.

m
Malin som inte hade den turen på sin sida hamnade i en kohage med kort gräs, naturligtvis skulle hon med lite mera erfarenhet kunnat klara av spåret, men åkte tyvärr av, då hon tvekade och inte litade fullt på Rambo.

Klick här så får du se en video på hur det såg ut ! 

Malin var bedrövad efter spåret och näst intill gråtfärdig, det som kändes värst av allt, var nog att hon inte hade litat på Rambo. Det gäller att snabbt efter en sådan miss, ställa den bakom sig och tänka framåt.

Lördag med shopping och vackert väder hjälpte till, strandpromenaden med Rambo blev det förlösande som gjorde att vi kunde se fram mot söndagens lydnad och skydd. Malin som hade haft ångest hela natten för att hon inte litat på Rambo försökte gottgöra det med att kasta ut finaste bollen i havet till honom, för att han skulle få lite kul och känna att han var bäst i världen. Det var bara det att bollen sjönk som en gråsten, den var genomgjuten.

Rambo blev förtvivlad för att han inte hittade bollen och Malin för att hon upplevde att hon lurat honom igen. Kosta vad det kosta vill, snabbt som ögat tog hon av sig 800:- kronors dojan och slängde ut den i havet. Den flöt och Rambo kom lyckligt upp med den.

Kvällen tillbringade vi med belgiska vänner och svenska laget på Gala Middagen, vi frossade i en stor skaldjursbuffé.


Tore Alsvik till vänster – Torbjörn Södervall till höger med Gun Karlsson bredvid sig.
Tore och Gun ingick i det svenska lydnadslaget.

Underhållningen var dicodans med hund och det var ju där Malin och Rambo startade för dryga året sedan innan dom började med IPO, så dom kände sig hemma i rörelserna.

 

Som vanligt blev det tidigt i säng, inget nattsuddande. Nu gällde det att samla alla krafter till morgondagens lydnad och skydd.

Klick här så får du se en video på hur det såg ut ! 

Malin och Rambo intog hela planen med en självsäkerhet som vi aldrig skådat, tyvärr hade dom några småmissar, men som kan drabba vem som helst. Totalt var helhetsintrycket ett mycket väl genomarbetat program, något som domaren också påpekade !

Därefter följde skyddet bara en timme senare och som var riktigt bra, klart bland dom 15 bästa på WM:et.  Modprovet var enligt många ett av WM:et bästa !

Att skrapa ihop 92 poäng med 4p borta på ronderingsmissen är kanonbra !

Klick här så får du se en video på hur det såg ut ! 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att dom hade genomfört sin tredje IPO-tävling med beröm godkänt och kan bli ett verkligt vasst kort till nästa år!

KIA