Inofficiellt VM i IPO för Rottweiler i Diest Belgien
19-20/9-03.

För att rätta alla som läser detta nu så var det ett VM som blev ett EM som blev ett VM som blev ett EM som till slut blev ett VM, pga. att USA anmälde ett lag i sista sekund men på priserna står det EM, men vem bryr sig, det VAR ett VM.

Jag hade hoppats på ett det skulle vara några fler som åkte med men till slut blev det bara två. Torsdagen den 11 september skulle jag avresa ifrån Borås, jag hade ordnat en sponsorbuss till oss en Ford Transit. På morgonen ringde dom ifrån Ford och frågade vilka krav jag hade på bussen.

-  Tja, vi är bara 2 som skall åka samt våra hundar, hur så ?

-  Jo, det är så att bussen är sönder.

Tjena mitt bena tänkte jag, det börjar ju bra.

-  Men vi har fixat en annan till er men den är lite mindre.

-  Inga problem, vi tar den vi får.

Ok, bussen var fixad och allt var klart utan 2 saker, införseltillståndet hade ännu inte kommit och kläderna var inte tryckta ännu.
Jag packade bussen och satte av emot Varberg men vi var tvungna att stanna för att tanka på Statoil där jag jobbar och även min sambo jobbar extra.

På vägen dit kom jag på att jag glömt mina ”tänder”, från mina 2 tidigare hundar har jag guldinfattat deras ena huggtand som ett litet minne samt som en amulett dessa bär jag i ett halsband.
Jag bestämde mig för att inte vända, väl framme på Statoil kunde jag ju inte undgå att tala om detta för Helén.

Men till min förvåning så sa hon

-   Jag visste att du skulle glömma dom , så jag packade ner dom i din väska.

Ja, jag vet att du är världens bästa flickvän. Ok, nu åkte vi mot Belgien, finns nog inte så mycket att säga om detta.

Under helgen tittade vi på IPO-VM för alla raser i Wavre Belgien, det var roligt. Veckan som led tränande vi lite med våran guru nere i Belgien Luc van Zeebroeck.

Som sagt den 19-20/9-03 gick tävlingen, på fredagen hade vi våra spår, detta har varit Noras stora problem så här var jag riktigt nervös, men träningarna precis innan hade varit bra så jag hade förhoppningar att det kunde gå bra om jag fick ett spår som låg inom hennes utbildnings fas så kunde det går bra.

Spåret som jag och Nora fick var helt perfekt en åker med ca.15-cm. högt grönt gräs det finns inte så mycket att säga om spåret det gick kanon 97p/100p.

Då var denna dag avslutat.

Efter första dagens bravader låg jag 4 av dem som hade spårat i IPO-III,  på lördagen var det lydnad och skydd för mig och Nora.

Under natten mellan onsdagen och torsdagen hade Nora orsakat sig ett sår på hennes trampdyna bak och hon haltade rejält men hennes motivation att arbeta är enorm, när man ger henne kommando att arbeta så finns det ingen smärta längre.

I en värme av ca:30 grader skulle vi genomföra lydnaden, men jag måste passa på att ge den Holländska domaren en stor eloge ALLA hundar fick ligga plats i skugga senare på dagen när det inte fanns någon skugga tog han fram ett stort parasoll som hundarna fick ligga under.

Även här visade Nora att hon arbetar bäst när det gäller nästan alla mina konkurrenter bekymrade sig för värmen, men normalt sett har Nora inga problem med detta och det visade sig att hon hade inga problem med värmen. 96p/100p.

Efter lydnaden ledde jag med 1p. Och vem hade trott detta innan tävlingen började.

Nu kunde vi ju faktiskt vinna allt, innan det var våran tur så såg man nästan på Nora hur hon samlade sig för sitt kommande arbete, och som hon avslutade tävlingen, nästan 100% -ig var hon i sitt arbete 94p/100p.

Med dessa poäng blev alltså jag och Nora 3:a på detta VM, vi fick även pris för bästa lydnads ekipage samt att vi fick skyddsdomarens heders pris för bästa skyddshund även om vi inte fick det högsta poäng.

Innan vi åkte ner hade jag som målsättning att bestå mitt prov och få meriten IPO-III samt att bli bästa tik.

Detta gjorde vi med hundlängder och var endast 2p. Ifrån att vinna hela VM.

Vinnaren fick 288p/300p. Och jag och 2: an slutade på 287p/300p. Varför jag slutade 3: a när jag och 2: an hade samma poäng beror på att han hade 1p. Bättre än mig i skyddet, det är små marginaler när det drar ihop sig.

Jag tror att min blivande svärfar är ganska glad att jag inte vann, då jag hade lovat Helén att om jag vann VM skulle jag fria till henne på plats inför alla människor, då jag är en man som håller hårt på gamla traditioner och som ni vet så är det ju brudens far som skall betala kalaset.

Under mina tidigare tävlingar med både Nora och Lucifer har jag som sagt haft ett halsband prytt med en guldinfattat huggtand ifrån min/mina avlivade hundar som ett litet symbol att deras själ är med mig när jag tävlar.

Nu efter denna tävling sa frun till den familj som vi bodde hos nere i Belgien att nu Fredrik vet du att halsbandets tid är över och att det är du och Nora som skall göra det i fortsättningen.

Visst har hon rätt men ändå så känns det i hjärtat.

Fredrik Bjurklint

Hund: Masati’s Nora
Född. 2/9-00
I mina ägor sedan: 21/10-01
Ras: Rottweiler (självklart)
Kön: Tik

Meriter: MH-21/10-01, Akl-sök 263, 5p 3: e plats27/4-02, IPO-I 271p 28/7-02 1: a plats, Guldmedalj NM för Rottweiler i Finland  IPO-I 262p, Lkl-I 178, 5p 2/12-02 1: a plats, UHP (uthållighetsprov 20km. cykel ) 6/4-03, Korad 204p 27/4-03, IPO-II 252p 26/4-03 3:e plats, Bronsmedalj på VM för Rottweiler i Belgien IPO-III  (97-96-94) 287p., Silverplats på Sweden Cup Sveriges första CACIT tävling (84-95-94) 273p.

Övriga meriter: SBK-1: a godkänd för vidare utbildning inom räddningstjänsten som räddningshund, Sveriges första Rottweiler tik som erhållit meriterna IPO-I t.o.m IPO-III.

 

Förare: Fredrik Bjurklint
Född: 6/10-72

Rottweiler sedan: -93
Inom IPO/BHP-sporten: -95

Familj: Sambo Helén, katten Amber, Rottweiler tiken Nora.

Utbildningar inom hunderiet: Tävlingsledare, Tävlings-/tränings – figurant inom IPO/BHP